Nagykő

Nagykő

2013. november 28., csütörtök

Csíkország

Talajvédelemre írtam a beadandót a soproniaknak vasárnap, a mise rovására, de elküldtem 1 nap késéssel. Nehezen tudom rávenni magam a határidők betartására, de így jobban örülnek neki a tanárok, nagyobb lesz a "határérték"-e a munkámnak.
Ha már szóba került a lelki élet, mostanában többször is voltam az egyik rend kolostorában, nem írom, hogy melyikében, okkal. Itt a néptáncostársaim közül ketten is "vannak", ők röviden csak úgy hívják a helyet, hogy "Ámen". Nincs mellébeszélés. Tömör és magában foglalja a lényeget. Sok mindent írhatnék a helyről, de nem teszem, aki kíváncsi megkérdezi személyesen.
A múlt héten dupláztam, sokan gondoltak is rám, köszönöm nekik. A szerdai próbára vittem is 3 sört, megittuk a bokrétásokkal és jót táncoltunk utána. 
A tanulással minden rendben, szorgalmasan gyűjtögetem a P betűket, ami a prezent-et rövidíti, vagyis jelen volt. Lélekben nem mindig tudok jelen lenni az órákon, mert az erdészeti géptan tanár elég idős és nem tudja olyan sebességgel elindítani a szavakat, hogy el is érjenek a fülemig. De szerencsére néhány román kolléga tudja dekódolni ezeket a hangjelzéseket és papírra vetik a tudományt.
Az exploatare tanár a múltkor már Domnul Mero-nek szólított, ami bizonyos értelemben jól esett, bár eddig még nem kellett semmit sem letenni ebből a tárgyból az asztalra. Ezt néhányan szó szerint is értelmezik.
Baczoni Szilveszter Csíkcsomortán-i árnyékszékely barátom meghívott magukhoz a hétvégére. Kisebb megbeszélés után elmentem az Ámen-be, megvártam, míg összepakol és nekisirültünk a 4-órási vonatnak. Estére Szeredába értünk, nagy köd fogadott bennünket, de nem állított meg, mi csak mentünk és mentünk egészen Csomortánig. Szilveszter elmondása szerint azért volt köd, mert nem ették meg a csángók.
A székelyek furcsán állnak ehhez a csángó témához, úgy vettem észre, hogy lenézik őket kicsit, de ez maradjon az én véleményem. A székely zászló sok házra ki van rakva, jelezve az Autonómia közeledtét.
Jót beszélgettünk az úton, nem bántam meg, hogy eljöttem csíkba, az örök köd országába. Este bőségesen vacsoráztunk, majd nyugovóra tértünk. 
Szombaton egész nap szekereztünk, ugyanis Szilveszternek van 2 lova, Betyár és Manci és egy csikója, Szellő. Fordultunk egyet a majorság szemetével, majd elmentünk a szomszéd faluba terményért, ebéd után még kivittünk egy fuvar lótrágyát a földjükre és már el is telt a nap. Érdekes volt, hogy mikor dobtuk le a trágyát a szekérről, odaszólt a lovaknak, hogy menjenek előrébb, és szótfogadtak, mi a szekéren álltunk villával a kezünkbe, mit egy trágyaszóró. Mikor én szóltam oda nekik ugyanúgy, meg se moztultak, biztos azért, mert nincs csíki tájszólásom. 
Eredetileg úgy volt, hogy elmegyünk táncházba is, de ez nem jött össze., mert még segédkeztünk a helyi asztalosműhelyben az édesapjának, aki reggeltől estig szokott nevetséges összegért dolgozni.


Vasárnapra a csángók is jóllaktak Szilveszter szerint, a templomot messziről észrevettük.


Vasárnap elmentünk templomba, és én jöttem is vissza, mert fel akartam adni egy csomagot Magyarországra, csak nem értem vissza időben, mert a román vasúttársaság néha megritkítja a járatokat..
A héten minden rendben volt, Impaduriri- ból haladok a projekttel, beültem egy új órára is, silviculturara, nagyon tetszett, a vágásokról volt szó.
Erdőrendezés előadáson nem voltam, mert elmentünk Andrással meglátogatni egy kollégánkat, aki a kórházban fekszik. Szegénynek előadtam azt, mikor a részeg böllér megszúrja a saját combját, mire felkiált; harapsz??!! és megcsavarja a lábában a kést megtorlásul. Ő viszont nem tudott rajta nevetni, mert kivették a vakbelét, de onnan tudom, hogy tetszett neki, hogy mikor jött hozzá egy újabb látogató, mindig jelezte, hogy meséljem el neki is a történetet. Kedden még elmentem sirülő próbára, utána nótaest volt zenészekkel.
Ma kint voltunk kitermelés gyakorlaton és megcsodálhattuk az irányítatlan döntés folyamatát, ez az irányított döntés testvére és nem sok országban ismerik, de itt igen.
A lényege az, hogy a fa nem éppen oda dől, ahova szeretnénk, bizonyos algoritmusokkal ki lehet számolni, hogy hová fog dőlni, de ezzel még senki sem foglalkozott.
A videón a két előttem lévő srác Zoli és Csanád volt, ezt az "erre jön b*d meg" hozzászólásból is hallhatjuk. egyébként lehet kicsit eltúlzom a dolgot, mert csak 90 fokkal dőlt más irányba a fa a kívántnál és ennél sokkal durvább volt a hétfői óra. Hétfőn ugyanígy nem akart eldőlni a fa és a TAF (LKT) (nagy traktor) vezetője gondolt egyet és teljes gázzal nekiment a fának, mire az visszatörött a tetejében és lezuhant a TAF mellé. 
A tanár annyit tett hozzá az egészhez, hogy ez a különbség egy mérnök és egy TAF vezető között. Ettől függetlenül mérnökök is lehetnek TAF vezetők.
Most pedig készülődök a hétvégi bokréta táborba, ami szintén Csíkban lesz, de most Szépvíz fölött Csíkborzsovában.

Végezetül Brassó főtere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése